preskoči na sadržaj
 

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 1993.godine 22. ožujka obilježavamo Svjetski dan voda.

 

Školski ekolozi (i pridruženi članovi), među kojima su najzaslužnije Antonija i Iva iz 8.c, volonterka Janja i prof. Marina Škledar, za ovu priliku su izradili prigodni rad na zidu prvog kata od velikog broja sakupljenih šarenih čepova koje namjeravamo donirati Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma.  Time smo privremeno pokrili oslikani prizor iz djela „Ribar Palunko i njegova žena“ Ivane Brlić Mažuranić.

Na zidu se nalaze i plakati sa zanimljivim podacima o vodi i smjernice za štednju vode.

Budući da vodu štedimo i čuvamo, zapravo, i brinući o otpadu, obratite pažnju i na količinu plastike koja bi bila bačena u smeće samo u obliku čepova.

Prodaja flaširane vode nevjerojatno raste, osobito u razvijenim zemljama gdje vode iz slavine ima u izobilju, a i sigurna je za piće. Premda u najvećem dijelu Hrvatske ima dovoljno pitke vode, mnogi ljudi izbjegavaju vodu iz slavine i piju onu iz boce. Ako i vi to činite, kupujte veće količine umjesto pojedinačno zapakiranih proizvoda u malim količinama, kako bi smanjili količinu plastičnog otpada.

 

Uz čašu najzdravijeg pića, želimo vam sretan Svjetski dan voda! Živjeli!

 

Eko-odbor OŠ Sesvete

 

               

 


„Za manje otpada”


Autor: Administrator , 13. 11. 2014.

Ove školske godine naša Eko-škola po drugi put sudjeluje u kampanji „Za manje otpada” („Litter less“) u organizaciji Udruge Lijepa naša, Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i tvrtke WRIGLEY, poznatijoj po proizvodima za higijenu usta.

 

Ove školske godine naša Eko-škola po drugi put sudjeluje u kampanji „Za manje otpada” („Litter less“) u organizaciji Udruge Lijepa naša, Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i tvrtke WRIGLEY, poznatijoj po proizvodima za higijenu usta.

Cilj kampanje je smanjiti otpad te dugoročno utjecati na promjenu navika kod mladih. Iako je razvrstavanje otpada već dugogodišnja praksa naše škole, sudjelovanje će nam pomoći da poboljšamo ponašanje i navike učenika i njihovih obitelji koji to ne čine. Kampanja će se provoditi kontinuirano tijekom školske godine kroz akcije čišćenja okoliša, sakupljanja otpada i izrade korisnih predmeta od otpadnog materijala. Sve  aktivnosti naše Eko-škole u tom projektu možete pratiti na http://litterless.org.

U petak, 14. 11. 2014., simbolički započinjemo sudjelovanje u kampanji čišćenjem školskog dvorišta i bližeg školskog okoliša. Pridružite nam se između 11 i 13 sati!!!

Koordinator Eko-škole: Marina Škledar

 


Ekokaz


Autor: Administrator , 22. 10. 2014.

Učenici prvih razreda bili su 21. 10. 2014. u kazalištu u Sesvetama.U sklopu projekta Ekokaz gledali su predstavu Ekopis - Kod starog majstora. Naučili su puno o nastanku,svrstavanju i zbrinjavanju otpada i pritom se dobro zabavili. 

FOTOGRAFIJE

 


Radionica - Dan jabuka


Autor: Administrator , 20. 10. 2014.

U petak 17. listopada učenici 2. e razreda uz pomoć roditelja i učiteljice sudjelovali su u radionici povodom Dana jabuka (20.listopada).
Izrađivali su savijače od jabuka. Cijeli taj tjedan družili su se s jabukama. Donosili su ih u školu,jeli ih ,učili o njima, pjevali i slikali ih.
Istraživajući o jabukama saznali su da jabuku zovu kraljicom voća zbog blagotvornog utjecaja na čovjeka.
Bilo je poučno,zabavno i SLATKO.

Slike pogledajte ovdje.

 


NAŠA ŠKOLA JE SUDJELOVALA U OBILJEŽAVANJU DANA KRUHA U REMETAMA


Autor: Administrator , 13. 10. 2014.

Ovogodišnja Svehrvatska smotra Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje održala se jučer na već poznatoj lokaciji – u Remetama, u dvorištu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sudjelovalo je tridesetak škola, vrtića i učeničkih domova iz Hrvatske i inozemstva, a među njima je bila i naša škola sa tri predstavnice. Kao članovi obitelji Eko-škola trebali smo u narodnim nošnjama predstaviti svoju županiju starim zaboravljenim jelima, kolačima, plodovima zemlje, starim alatima i sl., a dio sudionika predstavilo se i pjesmom i plesom. Naš štand krasili su mirisni kruščići i kolači, prigorski motivi i ukrasi – djelo naših učenika, kao i nezaobilazni proizvodi keramičke sekcije naše školske zadruge. Obilje krušnih proizvoda na smotri mogli su kušati  posjetitelji, a dio, koji je posvećen na misnom slavlju, časne sestre namijenile su zagrebačkim beskućnicima. Cilj obilježavanja Dana kruha u odgojno-obrazovnim ustanovama je upoznavanje i očuvanje biološke raznolikosti Hrvatske, te stvaranje pozitivnih stavova i podizanje svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta!

Eko-škola i Zadruga 1966

      

 


OBNOVA STATUSA MEĐUNARODNE EKO ŠKOLE - BRONČANI STATUS


Autor: Administrator , 16. 6. 2015.

U petak, 12. lipnja 2015. godine učenici i učitelji OŠ Sesvete proslavili su obnavljanje statusa Međunarodne Eko škole i stjecanje brončanog statusa.

Zastavu su pokazali predsjednik Gradske četvrti D. Markota i predstavnica Agroproteinke A.Špehar.

Dramskom igrom Zelenko učenici su još jednom svojim vršnjacima i odraslima pokazali kako se čuva priroda.

I na kraju su učenici mogli odigrati Eko kviz koji je pripremila volonterka Janja Škoda.

         

 


Pogledajte video o uređenju našeg zida


Autor: Kristijan Nothhaft, 11. 5. 2015.

Projekt uređenja školskog zida plastičnim čepovima započeli smo u ožujku ove godine. U projekt su bili uključeni učenici eko-skupine uz koordinatoricu Eko škole i volonterku. 

Cijele godine smo skupljali plastične čepove u zaseban spremnik u školskom holu. HVALA Vam svima na tome! Pogledajte kako smo ih iskoristili.

Više informacija možete vidjeti u našem video prilogu.


REZULTATI AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA


Autor: Administrator , 27. 4. 2015.

Objavljujemo rezultate akcije sakupljanja papira u travnju i ukupne rezultate dviju akcija (u veljači i travnju).

Sve sudionike natjecanja srdačno pohvaljujem, dečke snažnih mišića na prenošenju papira u kontejner,  a pohvalu su zaslužili i brojni roditelji, djedovi i bake, koji se spremno odazivaju svim našim akcijama.

5.c i 8.b su uvjerljivo najuporniji, pa ih uskoro čeka nagrada – eko-izlet.

 

Marina Škledar, koordinator Eko-škole

    

 


Radionica povodom "DANA PLANETA ZEMLJE"


Autor: Kristijan Nothhaft, 27. 4. 2015.

Za proslavu Dana planeta Zemlje 2015. pripremali smo se nekoliko dana. Na taj dan održali smo drugu zbirnu akciju sakupljanja starog papira. 

Budući da smo ove godine odlučili izraditi i med od maslačka, trebalo je njegove cvjetove ubrati na livadi daleko od prometnica, pripremiti ekstrakt cvjetova maslačka i polako, satima, ukuhavati sa šećerom i limunom. Trebalo je i sakupiti i oprati male staklenke i, na sam Dan planeta, ukrasiti staklenke. Taj ukusan med zapravo je sirup od maslačka - koristan lijek protiv kašlja, regulira probavu i jača krv. Zato smo ga i darovali gotovo svim sudionicima.

Bio je to vrlo lijep, sunčan dan, pa smo dio našeg posla obavili u školskom parku. Kako bi i on ovih dana bio lijep, neki su učenici predano sakupili smeće kojeg su nemarni prijatelji bacili, a i vjetar dopuhao, posvuda po parku.

Edukativne plakate vezane uz otpad pogledajte u eko-kutiću u školskom holu.

Dan planeta Zemlje uvijek je dan uoči Jurjeva, blagdana kojeg su u nekim krajevima obilježavali pletući vjenčiće od cvijeća i paleći jurjevski krijes. Stoga smo i mi boravak u prirodi, okruženi maslačcima, iskoristili da naučimo plesti vjenčiće od maslačka i ukrasiti kose dragih djevojčica.

Ovakvo druženje učenika više generacija moramo ponoviti sljedeće godine i obavezno izraditi puno veću količinu meda!

Zahvaljujem na izdvojenom vremenu i dobroj volji: dvadeset i jednom četvrtašu, ekologinjama i ekolozima iz 5.b i 7.a, djevojčicama iz 5.a, volonterki Janji i idejnom začetniku - defektologinji Dunji.

Marina Škledar, koordinator Eko-škole

     

 


Uoči Dana planete Zemlje


Autor: Administrator , 19. 4. 2015.

Dragi učenici, nastavnici i svi ostali članovi naše školske zajednice,

Uoči Dana planete Zemlje, u utorak, 21. travnja 2015., u blagovaonici škole održat će se filmska večer, na kojoj ćemo imati projekciju  filma „Home“.

Film Home (2009) je dokumentarnog karaktera, a prikazuje nam različite prizore iz svih dijelova svijeta te njihovu povezanost. Zapanjujuće slike i prizori nikog neće ostaviti ravnodušnim. Film nas osvještava o zadivljujućim činjenicama o našoj planeti te o ekološkoj borbi kroz koju prolazi. To je film koji će snažno utjecati na svakog tko ga pogleda, a možda i promijeniti njegovo daljnje ponašanje.

Stoga vas sve pozivamo u utorak, u 18.15 h, u blagovaonicu škole, gdje ćemo zajedno vidjeti svijet u kojem živimo sasvim novim pogledom !

Predviđeno trajanje filma:

45 min (1. dio) +

25 min (2.dio).

Volonterka Janja i školski ekoloz


Rezultati akcije sakupljanja starog papira


Autor: Administrator , 11. 2. 2015.

U prvom krugu natjecateljske akcije sakupljanja starog papira, u srijedu i četvrtak prošlog tjedna, SAKUPILI SMO PREKO 2 TONE STAROG PAPIRA!

BRAVO svim učenicima, roditeljima i nastavnicima koji su sudjelovali!

BRAVO i onima koji su donijeli barem jednu malu vrećicu!

Detaljne rezultate pogledajte na grafikonu i još detaljnije - na eko-panou!

BRAVO odjelima koji su se istaknuli zajedništvom i sakupili veliku količinu papira – preko 100 kg su sakupili: 

2.a, 2.b, 3.a, 5.b, 5.c i 8.c.

Pobjednik prvog kruga je: 5.c !!!!

Čestitamo!

Sljedeće skupljanje starog papira će biti u travnju,

zato počnite sa skupljanjem već sada da u drugom krugu budete još bolji jer…

NAGRADE ČEKAJU!!!

Eko-odbor

 


AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA


Autor: Mateja Golubić, 2. 2. 2015.

Dragi učenici, roditelji, bake i djedovi, susjedi naše škole...     

Ovaj tjedan,  u SRIJEDU – 4. VELJAČE

(za one odjele koji imaju nastavu popodne)

i u ČETVRTAK – 5. VELJAČE

(za one odjele koji imaju nastavu ujutro)

u našoj školi se održava

AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA.

Budući da ste naučili da je potrebno odvajati koristan otpad, očekujemo da svatko od vas pridonese akciji tako da u dogovoru sa svojim razrednikom/razrednicom sakupite što više papira i taj dan donesete sakupljeni papir u školu (po mogućnosti - u papirnatoj vrećici ili kartonskoj kutiji). Komisija će sa redarima papir izvagati po razrednim odjelima i to tijekom prva 2 školska sata u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, stoga molimo da papir odložite u učionici pored vratado dolaska komisije.

Najupornije nagrađujemo SUPER NAGRADOM !

Vaš Eko odbor

 

 

 

 

 

 

 

RADDAR

XV gimnazija, FER, udruga Mladi nadareni matematičari i Hrvatsko matematičko društvo nastavljaju s RADDAR radionicama započetim prije osam godina, a u kojima je u školskoj godini 2019./20. sudjelovalo oko 400 učenika osnovnih škola grada Zagreba. Radionice će se održavati u prostorima XV. gimnazije i Fakulteta elektrotehnike i računarstva i to počevši od 18. listopada 2021. To su matematičke radionice RADDAR i radionice programiranje u Pythonu RADDAR_prog, za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Radionice su besplatne i svi učenici koje zanima matematika i rješavanje problema programiranjem su dobrodošli.

U privitku se nalazi promotivni letak.

Priloženi dokumenti:
plakat.pdf


ODMORKO

Odmorko tijekom školske godine 2021./22.

Detalje pogledajte u priloženom PDF dokumentu.

Priloženi dokumenti:
Odmorko tijekom skolske godine.pdf


Brini o sebi - Budi dobro - Proživi COVID

PODRŠKA OBITELJI NAKON POTRESA

TražilicaUdžbenici

Uz sve udžbenike, čija se nabava financira iz državnog proračuna, naručene su pripadajuće radne blježnice i drugi obrazovni materijali, a nabavu financira GUO tj. Grad Zagreb.


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

ONLINE RADOVI

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Himna naše škole

Himna naše škole

Sesvete su naše mjesto,
Sesvete su naša škola,
Sesvete su naše župe,
Sesvete su Prigorje.
 
Poslušajte pjesmu našu,
molimo za pažnju vašu:
Sesvećani mi smo svi,
dio Zagreba smo mi.
 
Prva brojka, stih i slovo,
bilo nam je sve to novo.
Prijateljstvo, ljubav, svađa,
sve u školi to se rađa.
 
Učenika puno ima,
učenice velika briga.
Učiteljice su prave,
učitelji hladne glave.
 
 
Tu se uči, čita, zbraja,
igra, pleše, pjeva, svira.
Puna znanja kao knjiga
za sve nas je velika briga.
 
Knjige, klupe, imenici,
zadaće u bilježnici.
Hoćemo mi i sve znamo,
zlatne snove sanjamo.
 
RAP: knjige, torbe, brige, teke, sve je to za nas,
povijest, zemljopis i jezik
učimo na glas
biologija života, kemija i spoj,
matematika baš uvijek, fizika kao grom.
 
Likovna i glazbena kulture su svijeta,
tehnička je radost, tjelesna je zdrava,
vjeronauk svagdašnji, izborna i dodatna,
ali sve to skupa vrijedi za papir koji slijedi ...
 
 
 
Škola naša, škola stara,
škola znanja i saznanja.
reći ćemo mi njoj hvala,
za sve što nam je dala.
 
Prek stočetrdeset stara
Dobre ona ljude stvara.
Nije lako marljiv biti,
starije naslijediti.
 
Lijepa naša dom je moj,
Prigorje u srcu mom.
Škola nam je drugi dom,
sretni smo u srcu svom.
 
Prva ljubav, prva radost,
prijateljstvo, sretna mladost.
Nek vas ove riječi sjete
naše škole Sesvete.
 

 

Priloženi dokumenti:
himna mp3.mp3


Za Badel školu

Za Badel školu napisat ću pjesmu ovu,

da me podsjeća na sreću, na veliku sreću moju.

Sada ovog časa kada ove rime slažem,

da svoju školu volim, vjerujte ne lažem.

Kada se podsjetim na nju nešto me obuzme

moju ljubav prema njoj nitko ne može da uzme.

Ona nam je kao drugi dom,

odrali smo mi tu svi sa njom,

ona nam je naše blago

sve što je srcu drago.

U njoj smo proživjeli sve, sve svoje padove,

sve svoje pobjede i poraze i prve poljupce.

Tu su i profesori dragi, ponekad i preblagi,

oni su ti koji su se za nas mučili

i  puno nas toga u životu naučili.

Ona nam je kao drugi dom...

Bili ste uz mene kad je bilo najteže

ova pjesma prijatelji uz vas me veže

i kad se moje srce škole Sesvete sjeti

iz grla mi ova pjesma poleti.

Ona nam je kao drugi dom...

Priloženi dokumenti:
01 Za Badel skolu.wma


Anketa
Nova, moderna tehnika i tehnologija nas jepreskoči na navigaciju