preskoči na sadržaj
 

Ekolozi – edukatori na Znanstvenom pikniku

„Znanost nije šala, ali bi mogla biti dobra zezancija“ – moto je Znanstvenog piknika, koji se proteklog vikenda (od petka do nedjelje) 6. put održao u dvorištu Jadran filma u Dubravi. Taj projekt ima cilj popularizirati i demistificirati znanost i izazvati interes šire javnosti. U suradnji sa tvrtkom Agroproteinka, kumom naše Eko-škole, i njezinom predstavnicom Antonijom Bubalo, i naša je škola imala priliku sudjelovati. Aktivno su bili uključeni učenici sedmih razreda: Sara Zebolc, Valerijan Kutlić, Patricia Martinović, Katarina Lisičak, Iva Princip, Petra Curić, Inga Žaler-Kušec, Lucija Lisica, Petar Kapec, Sara Krčalić, Mislav Kukina i Nika Celinić, kao i profesorica Marina Škledar.

Uz predavanje o pravilnom razdvajanju i recikliranju otpada, ovi su učenici zainteresiranim posjetiteljima predstavili mogućnosti uporabe plastike, i to koristeći plastične boce upotrijebljene na Pikniku. Mlađoj djeci najviše se svidjelo od plastike izrađivati vjetrenjače, jabuke ili cvjetiće. Tvrtka Agroproteinka predstavila je svoje bioplinsko postrojenje kojim se zbrinjava biootpad iz kuhinja, tržnica, ostataka iz prehrambene industrije i sl. Bakterijskom razgradnjom biootpada nastaje bioplin (metan), koji se zatim koristi za dobivanje električne i toplinske energije. Dio atmosfere sa zajedničkog štanda pogledajte na fotografijama.

Bilo je zanimljivo iskazati se na drugačiji način, učiti i družiti se, a i prošetati Piknikom. Ako ste ovaj zanimljiv događaj propustili ove godine, svakako ga posjetite sljedeće! Fotografije

 

 

Eko-škola OŠ Sesvete stječe srebrni status

Na svečanosti obnove statusa Eko-škola, održanoj 12.svibnja u Gastro Globusu, našoj je školi i njezinim predstavnicama - ravnateljici Đurđici Ležaić i koordinatorici Eko-škole Marini Škledar, uručen SREBRNI CERTIFIKAT kao priznanje osmogodišnje edukacije i provođenja aktivnosti iz područja ekologije. Uz obnovu statusa Eko-škole, dobili smo i priznanje za rad u kampanji „Za manje otpada“ koju sponzorira tvrtka Wrigley, organiziraju Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš i Udruga Lijepa Naša, a glavni joj je cilj smanjiti otpad i dugoročno utjecati na promjenu navika kod mladih.

Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima, u svijesti svakog od njih, shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša. Stoga zahvaljujemo svim učenicima, učiteljima i roditeljima koji su svojim aktivnostima pridonijeli ostvarivanju tog programa.

 

 

VRT 4.b

Autor: Administrator , 28. 5. 2017.

4.b sam uzgaja voće i povrće, jer na taj način shvaćaju koliko treba truda da neko povrće naraste. Neće više bacati ili ostavljati hranu na tanjuru. Cijenit će svaku mahunu, rotkvicu, papriku...

Na kraju školske godine, napravit ćemo ručak od povrća iz svog vrta.

      

 

 

Zagrebački energetski tjedan

I ove smo godine, već tradicionalno, obilježili Zagrebački energetski tjedan. Kako bi se učenici što bolje upoznali s temom, tjedan smo započeli čitanjem slikovnice „Pričaj mi o energiji“ gdje smo se upoznali s pojmom obnovljivih izvora energije. 

Kako smo naučili da se od kravljeg izmeta, ali i drugih ostataka hrane i biljaka,  proizvodi bioplin i mi smo se odlučili osmisliti recept kojim ćemo proizvesti bioplin. Također, osmišljavali smo i uređaje koji će se pokretati uz pomoć obnovljivih izvora energije te će pomoći zaštiti naše Zemlje. Tjedan smo završili radionicom u kojoj smo se upoznali s vjetrenjačama i njihovom ulogom, a i sami smo se okušali u izradi naših vjetrenjača. 

 

Obnovljen zid sa čepovima

Zid na prvom katu naše škole, pokraj kojeg svaki dan prođe većina naših učenika i učitelja, kao i učenika, učitelja i roditelja Glazbene škole u istoj školskoj zgradi, prije dvije godine ukrašen je plastičnim čepovima. Bila je to prilika da, povodom Svjetskog dana voda, prikažemo motiv na tu temu, ali i upozorimo na količinu plastike koja bude kupljena kao ambalaža proizvoda koje koristimo u svakodnevnom životu, nakon čega je bacimo ili, ako razmišljamo ekološki, odložimo za recikliranje...

S vremenom je dio čepova, lijepljenih vrućim ljepilom na kartonsku podlogu, otpao, pa smo odlučili obnoviti zid, i to iz istih ekoloških pobuda i na isti način, koristeći čepove. Ovaj put smo ih dobro učvrstili vijcima na velike OSB-ploče koje su prethodno oslikale naše učenice Ani i Ana P. iz 7.d uz idejne skice i sugestije sedmašica Eme i Marte, učiteljice likovne kulture Stele Perić i koordinatorice Eko-škole Marine Škledar. Motiv je prigorski, sesvetski – oko važnog sesvetskog simbola, župne crkve Svih Svetih, s jedne strane se na grani nalazi sova – simbol mudrosti i obrazovanja, a s druge – naša škola. Potrošeno je preko 3000 vijaka, a to znači i toliko čepova. Čepovi su razvrstavani po bojama, a dobar dio svijetlijih je i opran. Aku-bušilicama su ih brojni ekolozi i pridruženi članovi danima učvršćivali na OSB-ploče: Ilona, Sara, Claudia, Evelina, Una, Ivana, Iva, Josipa, Luka, Hrvoje, Patricia, Nina, Marcela, Marta, Ana M., Fran, Bajro, Mihael i Luka iz 7.a, 7.b, 7.c, 7.d i 8.e. Tehnička podrška bio je i školski domar Daniel. Prostor za rad bio je bivša informatička učionica, u kojoj se nastava rijetko održava, ali je to ujedno i prostor za rad marljivih zadrugarki školske zadruge Badel 1866.

Čepove su tijekom ove šk.god. skupljali učenici, roditelji i učitelji naše škole kako bi svi usvojili naviku odvajanja plastičnog otpada u spremnike koji su za to predviđeni – žuti ili crni sa žutim poklopcem. Sve preostale čepove, a ima ih puno, donirat ćemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma, kao što i činimo svake godine predajući ih tvornici „Zvijezda“.

Uz pohvalu svima koji su u ovom tekstu navedeni i onima koji možda nisu, neka bude i eko-poruka: pokušajmo što više koristiti one proizvode čiju ambalažu nećemo morati uzastopce bacati i tako proizvoditi smeće ili proizvode čiju ambalažu ne moramo odlagati za recikliranje, već je možemo opet iskoristiti – jer i time štedimo energiju koja se za recikliranje utroši.

 

Marina Škledar,

koordinator Eko-škole

      

 

Obilježavanje Dana Eko-škole povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje

Autor: Administrator , 14. 4. 2017.

 

U danima prije obilježavanja Dana planeta Zemlje u brojnim se nastavnim predmetima ekološki promišljalo o tome koja je važnost očuvanja planeta, što ga najviše ugrožava, kako to možemo popraviti, koje se udruge u Hrvatskoj time bave i koje korake može poduzeti jedan osnovnoškolac da bi pridonio očuvanju planeta? O tim promišljanjima učenici su izradili brojne edukativne i lijepe postere koji krase naš školski hol i hodnike.

 

Također, u sklopu projekta „Litter less“ obnovljen je školski zid na 1.katu i to plastičnim čepovima. Taj zid je smješten uz prostor kroz koji prolaze svi učenici i učitelji viših razreda više puta dnevno, kao i učenici, roditelji i učitelji glazbene škole u potkrovlju iste zgrade. Ukrašen je sa preko 3000 čepova kao podsjetnik na prekomjerno korištenje biološki gotovo nerazgradive plastične ambalaže, a time i bacanje iste, i kao poziv na korištenje proizvoda čiju ambalažu nećemo morati baciti, niti reciklirati.

 

Dvorište naše škole zapravo je park bogat visokim drvećem. S obzirom da će ove godine škola dobiti nove prozore i fasadu, nadamo se većoj uštedi energije i boljim prilikama za uređenje prostora oko školske zgrade cvjetnim otocima raznih boja.

Bez obzira na građevinske radove u bližoj budućnosti, školsko smo dvorište i ovo proljeće ukrasili raznobojnim cvijećem i temeljito očistili od otpadaka. Tu su se istaknuli 4.a i 4.e.

Marljiv 4.e razred posadio je razno povrće i začinsko bilje u povišenu gredicu našeg školskog balkona.

 

Dan planeta Zemlje proslavili smo 12. travnja, budući da 22. travnja pada u subotu tijekom proljetnog odmora učenika. Eko-patrola je u školskom dvorištu dijelila eko-letke odraslim prolaznicima i, poput eko-policije, motrila na učenike i prolaznike koji imaju priliku baciti otpatke u koš za smeće ili ih baciti u okoliš.

 

Svaki učenik ili prolaznik mogao je sudjelovati u eko-akciji sakupljanja plastičnih boca, a između 12 i 14 h je za dvije plastične boce mogao dobiti ukusan i osvježavajuć „zeleni koktel“. Tom akcijom sakupljeno je puno plastičnih boca, a novac koji dobijemo od povratne naknade iskoristit ćemo za uljepšavanje škole. Napitak je učenik ili prolaznik mogao zaraditi i ako je ispravno riješio igru memory ili domino na ekološku temu ili složio geografske puzzle.

Pijuckajući „zeleni koktel“ uz zvuke ambijentalne glazbe, prolaznik je mogao o ekološkim problemima saznati i promatrajući / sudjelujući u pokusima: kruženje vode u prirodi, filtracija vode kroz slojeve tla i korjenje biljaka, izlijevanje nafte u more, deterdženti smanjuju površinsku napetost vode, učinak staklenika. Pokuse su demonstrirali i opisivali sedmaši i ekolozi.

 

U učionici biologije dobrovoljci su za to vrijeme okušavali svoje snage na školskom eko-kvizu. Pobjednici eko-kviza dobili su slatkiše i pohvalnice, a svi učenici izravno angažirani u ovom obilježavanju Dana planeta Zemlje dobili su zahvalnice Eko-škole.

 

Dio atmosfere s našeg „Eko-dana“ pogledajte na fotografijama.

Marina Škleda koordinator Eko-škole

 

 
 
Eko akcija 4.b- sakupljanje smeća
14. 4. 2017. 

   

 

 

 

Brinimo o okolišu odlažući prazne baterije u spremnik!

 

Dragi učenici i roditelji, sigurno znate da stare baterije i akumulatori u sebi sadrže teške metale kao što su olovo, kadmij ili živa koji, nakon upotrebe baterije i bacanja u smeće, završe u vodi i okolišu, čime se ozbiljno ugrožava priroda te zdravlje ljudi i životinja.

Iz istog razloga, starim baterijama i akumulatorima nije mjesto u komunalnom otpadu, niti u prirodi gdje, na žalost, još uvijek često završavaju. Stoga je Zakonom o zaštiti okoliša između ostalog propisano da se i stare baterije moraju odlagati odvojeno od komunalnog otpada.

ŠTO SE DOGAĐA SA ODVOJENO SKUPLJENIM, STARIM BATERIJAMA?

Danas svaka prodavaonica baterija, svaki servis automobila ima zakonsku obavezu preuzeti istrošene baterije odnosno akumulatore od potrošača, te ih predavati registriranim tvrtkama sakupljačima. Registrirani sakupljači predaju navedene baterije ovlaštenim oporabiteljima, odnosno tvrtkama koje se bave recikliranjem, ponovnim iskorištavanjem korisnih tvari iz istrošenih baterija.

U Hrvatskoj danas postoji nekoliko tvrtki koje se bave sakupljanjem starih baterija i akumulatora među kojima je i tvrtka Friš d.o.o. iz Križevaca. Osim registrirane djelatnosti sakupljanja, tvrtka FRIŠ registrirana je i za poslove oporabe akumulatora koji sadrže olovo.

RECIKLIRANJE BATERIJA

Male baterije iz domaćinstva ne mogu se oporabiti (reciklirati) u Hrvatskoj te ih je stoga potrebno izvesti u zemlje u kojima se takva djelatnost odvija.

Male baterije se ručno sortiraju na različite grupe baterija iz kojih se mogu ponovno iskoristiti neki metali, kao što su cink, željezo, mangan, kobalt, živa, srebro, olovo, kadmij, nikal i drugi korisni metali i spojevi.

Osim metala, iz baterija se iskorištava i ugljik, plastika i kiseline.

Stoga  svaku praznu bateriju iz svojih domova nemojte baciti u smeće već ju možete donijeti u školu i odložiti u spremnik u holu, a mi ćemo ih predati tvrtki Friš d.o.o.

 


DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

U petak, 21.10.2016., u holu naše škole nastupima naših učenika obilježili smo Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

O vrijednosti kruha, o tome što kruh predstavlja u životu svih nas, kako nastaje i mnoge druge osobitosti nečeg tako svakidašnjeg, a opet tako posebnog kao što je kruh, učenici su se prisjetili sa svojim učiteljicama i učiteljima. Svečanosti su prisustvovali i župnik Župe Svih svetih vlč. Mario Migles i župni vikar Župe Svetog Antuna Padovanskog, p. Davor Lukačević. Riječi blagoslova učenicima, učiteljima i roditeljima uputio je vlč. Migles koji je izrekao je zahvalnost Bogu za blaga koja nam zemlja daje, za trud žuljavih ruku ratara i seljaka koji s teškom mukom skrbe za kruh naš svagdašnji. 

    

 


Poziv za skupljanje čepova

Dragi učenici i roditelji,

Zahvaljujemo svima koji su prošlih godina marljivo sakupljali plastične čepove umjesto da ih bace u smeće! Prošlogodišnje sakupljanje plastičnih čepova bilo je i humanitarno i nagradno – učenici šestih razreda nagrađeni su besplatnim ulaznicama u NP Brijuni.

I ove šk.god. ih nastavljamo sakupljati kako bi ih donirali Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Donesite ih u školu i odložite u prepoznatljiv spremnik u školskom holu.

Ekolozi

 

RADDAR

XV gimnazija, FER, udruga Mladi nadareni matematičari i Hrvatsko matematičko društvo nastavljaju s RADDAR radionicama započetim prije osam godina, a u kojima je u školskoj godini 2019./20. sudjelovalo oko 400 učenika osnovnih škola grada Zagreba. Radionice će se održavati u prostorima XV. gimnazije i Fakulteta elektrotehnike i računarstva i to počevši od 18. listopada 2021. To su matematičke radionice RADDAR i radionice programiranje u Pythonu RADDAR_prog, za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Radionice su besplatne i svi učenici koje zanima matematika i rješavanje problema programiranjem su dobrodošli.

U privitku se nalazi promotivni letak.

Priloženi dokumenti:
plakat.pdf


ODMORKO

Odmorko tijekom školske godine 2021./22.

Detalje pogledajte u priloženom PDF dokumentu.

Priloženi dokumenti:
Odmorko tijekom skolske godine.pdf


Brini o sebi - Budi dobro - Proživi COVID

PODRŠKA OBITELJI NAKON POTRESA

Tražilica



Udžbenici

Uz sve udžbenike, čija se nabava financira iz državnog proračuna, naručene su pripadajuće radne blježnice i drugi obrazovni materijali, a nabavu financira GUO tj. Grad Zagreb.


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

ONLINE RADOVI

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Himna naše škole

Himna naše škole

Sesvete su naše mjesto,
Sesvete su naša škola,
Sesvete su naše župe,
Sesvete su Prigorje.
 
Poslušajte pjesmu našu,
molimo za pažnju vašu:
Sesvećani mi smo svi,
dio Zagreba smo mi.
 
Prva brojka, stih i slovo,
bilo nam je sve to novo.
Prijateljstvo, ljubav, svađa,
sve u školi to se rađa.
 
Učenika puno ima,
učenice velika briga.
Učiteljice su prave,
učitelji hladne glave.
 
 
Tu se uči, čita, zbraja,
igra, pleše, pjeva, svira.
Puna znanja kao knjiga
za sve nas je velika briga.
 
Knjige, klupe, imenici,
zadaće u bilježnici.
Hoćemo mi i sve znamo,
zlatne snove sanjamo.
 
RAP: knjige, torbe, brige, teke, sve je to za nas,
povijest, zemljopis i jezik
učimo na glas
biologija života, kemija i spoj,
matematika baš uvijek, fizika kao grom.
 
Likovna i glazbena kulture su svijeta,
tehnička je radost, tjelesna je zdrava,
vjeronauk svagdašnji, izborna i dodatna,
ali sve to skupa vrijedi za papir koji slijedi ...
 
 
 
Škola naša, škola stara,
škola znanja i saznanja.
reći ćemo mi njoj hvala,
za sve što nam je dala.
 
Prek stočetrdeset stara
Dobre ona ljude stvara.
Nije lako marljiv biti,
starije naslijediti.
 
Lijepa naša dom je moj,
Prigorje u srcu mom.
Škola nam je drugi dom,
sretni smo u srcu svom.
 
Prva ljubav, prva radost,
prijateljstvo, sretna mladost.
Nek vas ove riječi sjete
naše škole Sesvete.
 

 

Priloženi dokumenti:
himna mp3.mp3


Za Badel školu

Za Badel školu napisat ću pjesmu ovu,

da me podsjeća na sreću, na veliku sreću moju.

Sada ovog časa kada ove rime slažem,

da svoju školu volim, vjerujte ne lažem.

Kada se podsjetim na nju nešto me obuzme

moju ljubav prema njoj nitko ne može da uzme.

Ona nam je kao drugi dom,

odrali smo mi tu svi sa njom,

ona nam je naše blago

sve što je srcu drago.

U njoj smo proživjeli sve, sve svoje padove,

sve svoje pobjede i poraze i prve poljupce.

Tu su i profesori dragi, ponekad i preblagi,

oni su ti koji su se za nas mučili

i  puno nas toga u životu naučili.

Ona nam je kao drugi dom...

Bili ste uz mene kad je bilo najteže

ova pjesma prijatelji uz vas me veže

i kad se moje srce škole Sesvete sjeti

iz grla mi ova pjesma poleti.

Ona nam je kao drugi dom...

Priloženi dokumenti:
01 Za Badel skolu.wma


Anketa
Nova, moderna tehnika i tehnologija nas je







preskoči na navigaciju