preskoči na sadržaj
 

DONACIJA PLASTIČNIH ČEPOVA I POSJET TVORNICI ZVIJEZDA

10 vreća čepova koje su sakupili učenici, roditelji i profesori naše škole donirani su u humanitarne svrhe. Naime, tvornica "Zvijezda" čepove otkupljuje, reciklira u Austriji, a novac uplaćuje Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Ovim putem zahvaljujemo svima, ali posebno djedu našeg učenika Antuna Majstorovića iz 1.d koji je sa svojim prijateljem Vladom sakupljao i sakupio čak 6 velikih vreća!

Dana 30.5.2014. učenici sedmih i osmih razreda koji su pohađali dodatnu nastavu iz kemije i članovi Eko - skupine posjetili su tvornicu "Zvijezda" sa profesoricom kemije Marinom Škledar i ravnateljicom škole Đurđicom Ležaić i predali tih 10 vreća kako bi pomogli bolesnoj djeci.

Zauzvrat su im pripremili obilazak nekoliko pogona. S vodičem su najprije posjetili odjel gdje se proizvodi i pakira margarin. Saznali su da u jednom danu tvornicu "Zvijezda" napusti 120 tona margarina. Nakon toga im je vodič pokazao svaki korak proizvodnje i pakiranja Zvijezdinog ulja. Na žalost, nisu mogli vidjeti proizvodnju majoneze jer su za to potrebne posebne dozvole. Naši sedmaši i osmaši vidjeli su gdje se odlaže otpadna voda. Tvorničari ubacuju željezov (III) klorid koji na sebe veže čestice masnoće i bjelančevina, odstranjuje nastalu pjenu i na taj način pročišćuje vodu. Nakon takvog pročišćavanja slijedi mikrobiološko pročišćavanje u Zagrebačkom centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda na Žitnjaku.

Posjet je bio vrlo zanimljiv i poučan! Fotografije.

Nikolina Brešić i Sara Katarina Lukšić

NAGRADA EKO PAKETA

U petak, 16. 5.2014., na Državnoj svečanosti u restoranu Gastro-Globus koju Udruga Lijepa naša svake godine upriliči za svoje Eko-škole, nagrada nam je i svečano dodijeljena.  Svečanosti su prisustvovale Marina Škledar, koordinator Eko-škole, te Nikolina Brešić i Sara Katarina Lukšić -  predstavnice dvadesetak najzaslužnijih školskih „ekologa“. Sljedeće godine će naša škola napuniti 6 godina ekološkog djelovanja i time steći brončani status međunarodne Eko-škole.

Uključivanje naše škole u projekt Eko-paket urodilo je brojnim plodovima:

  1. Učenici, roditelji i djelatnici škole bolje su informirani o potrebi i načinima odlaganja Tetra pak ambalaže
  2. Izrađivali smo uporabne predmete - čestitke, novčanike i tegle od Tetra pak ambalaže
  3. Često smo se družili (i sa zadrugarima) i naučili što znači ekološki razmišljati
  4. Na radionici s pulper strojem upoznali smo točan postupak recikliranja Tetra pak ambalaže od 3 soka i izradili 2 lista recikliranog papira
  5. Maštovit rad „Tetra-buduća šuma“ nagrađen je prvom nagradom u kategoriji 5.-8.raz.OŠ na temu zaštite šuma

Ne bacajte Tetra pak ambalažu u kantu za smeće – možete je odložiti u plavi spremnik na kojem je to naznačeno ili u crni spremnik sa žutim poklopcem. Potražite ga u blizini svog doma. Pogledajte kako su to učinili učenici naše škole!

                                       

 

RADIONICA RECIKLIRANJA

Zbog našeg angažmana na području odvajanja otpada, našu školu su posjetili edukatori projekta „Eko paket“ i održali nam zanimljivu radionicu recikliranja Tetra pak ambalaže, ali i ispitali naše znanje malim eko-kvizom. Sudjelovali su ekolozi i ovogodišnji pobjednici u skupljanju starog papira – 7.b. Saznali smo zašto se Tetra pak ambalaža nije do nedavno mogla odvajati zajedno s papirom, a zašto i gdje je sad to moguće. Naučili smo što znači ugljični otisak i shvatili koliko je važno paziti na količinu otpada kojeg stvaramo. Upoznali smo rad pulper stroja koji je, zapravo, reciklažni pogon u malom. Pulper namače papir i miješa ga u kašu, dok se polietilenska folija i aluminij odvoje od papira. Od nastale kaše izradili smo dva reciklirana papira formata A4, a svojim smo znanjem zadivili edukatore.

Fotografije su ovdje.

 

TETRA - BUDUĆA ŠUMA - NATJEČAJ EKO PAKETA

Stručnoj komisiji Eko paketa se, od svih pristiglih radova za više razrede osnovne škole, najviše svidjela naša „Tetra – buduća šuma“ pa smo postali jedan od tri finalista za pobjedu i visoku novčanu nagradu od 5000 kn!

Kako je nastajala Tetra - buduća šuma može se vidjeti ovdje.

Eko-paket je nacionalni edukativno-zabavni projekt tvrtke Tetra Pak i Udruge „Lijepa naša“usmjeren prema djeci i mladima sa ciljem educiranja o važnosti odvojenog zbrinjavanja upotrijebljene Tetra Pak ambalaže i odgovornog ponašanja prema prirodi. Provode ga Eko-škole u Republici Hrvatskoj, a glavni komunikacijski kanal je mrežna stranica www.eko-paket.hr i društvena mreža Facebook.

Cilj projekta je educirati djecu o važnosti zbrinjavanja upotrijebljenje Tetra pak ambalaže kroz aktivno sudjelovanje. U zasebne kutije smještene u holu odlažemo Tetra pak ambalažu upotrijebljenu u školi. Primjetili smo da učenici konzumiraju proizvode u Tetra pak ambalaži samo kad slave svoje rođendane, pa su u skupljanju Tetra pak ambalaže najmarljivije naše kuharice! I vi možete u blizini svog doma odložiti Tetra pak ambalažu: u plavi spremnik za papir (odnedavno) – jer Tetra pak sadrži papir - ili u novi – crni spremnik sa žutim poklopcem za plastiku – jer Tetra pak sadrži plastiku.  Potražite ih!

Ali u sklopu projekta izrađivali smo i KREATIVNE ZADATKE na zadane teme.

Tako smo na temu zaštite šuma (jedna od tri teme za prijavu radova) povodom Dana šuma (21.3.) izradili „Tetra – buduću šumu“ – drvo od Tetra pak ambalaže (u početku golo, ali sad ga krase i listići) i rasadnik mladih biljaka koje čine naše šume (smreka, hrast, božikovina, kesten...) Promatrajući naš uradak kojeg smo smjestili na osvijetljeno mjesto u školskom holu, gospođe koje dolaze svaku večer na aerobic i brojni roditelji davali su nam pozitivne povratne informacije. Ideja malog rasadnika im se svidjela i za uzgoj domaćih rajčica prije sadnje u vrt ili pikiranje salate, uzgoj matovilca i začinskog bilja čak i na balkonu ili prozorskoj klupčici. Osobito su otporni mali hrastovi. Biljke su donacija Šumarskog fakulteta, a uskoro ćemo ih presaditi u školski park.

 

NOVČANICI OD TETRA PAK AMBALAŽE I TRAPERA

Ove godine naša škola sudjeluje u edukativnom projektu „Eko paket“ pa su na temu recikliranja i oporabe ekolozi i drugi pridruženi kreativci u suradnji sa Zadrugom 1966 naše škole izradili atraktivne novčanike od Tetra pak ambalaže i trapera. Novčanici su bili naš prilog zadivljujućoj zbirci radova od trapera kojima se naša zadruga predstavila na Smotri zadruga i osvojila 4. mjesto.

Pogledajte prezentaciju koju smo pripremili, a nalazi se pod opširnije.

Priloženi dokumenti:
od_tetra_paka_do_novcanika.ppsx (3.95 MB)

 

AKCIJA SKUPLJANJA STAROG PAPIRA od  3.- 7.3.2014. bila je izuzetno uspješna – sakupili smo preko 4 tone (dvostruko više od prošle godine!). Ako preračunamo ono što piše na kutijama za stari papir u našim učionicama – ovom smo količinom sačuvali 80 mladih stabala!

Stoga pohvaljujemo svakog učenika, roditelja, baku ili djeda koji se odazvao akciji i najmanjom količinom papira, a one koji su se posebno iskazali - posebno  pohvaljujemo  i nagrađujemo!

Preko 200 kg su sakupili:  1.a, 3.c, 5.a, 5.b, 5.c, 7.b i 7.c.

Čestitamo prvašićima jer su prvi put sudjelovali i bili pravi ekolozi.

Čestitamo ovogodišnjim pobjednicima – 1.a i 7.b!

Vjerujemo da će i učenici u razrednim odjelima koji su se loše odazvali u nekoj od sljedećih akcija pokazati da znaju cijeniti naše uloženo vrijeme, kao i to da se u školi, osim ocjena, stiču i pozitivne životne vrijednosti!

Podsjećamo da i dalje traje akcija sakupljanja prazne i spljoštene TETRA PAK AMBALAŽE od sokova koje popijete tijekom boravka u školi i praznih TONERA OD PRINTERA koje imate kod kuće ili roditelji na radnim mjestima. Odložite ih u kartonske kutije u holu, a prazne tonere, kao i ISTROŠENE BATERIJE i PLASTIČNE ČEPOVE možete predati i u kabinet kemije.

Kao što je i najavljeno, dio razdvojenog iskoristivog otpada, donirat ćemo u dobrotvorne svrhe – udruzi UOLL i Crvenim nosevima – klaunovima doktorima!

Marina Škledar i Eko-odbor

Priloženi dokumenti:
rez.papir2014-grafikon.docx (13.56 KB)

 

GLOBAL COOPERATION DAY

U petak, 4.listopada 2013., naša je škola sudjelovala u obilježavanju planetarne akcije povodom „Global cooperation day“ tako što je u suradnji s tvrtkom „Zrinjevac“ posadila vrlo lijep drvenasti glog u dvorištu naše škole. To je popraćeno i na stranici http://forestnation.com/you-plant-trees/hawthorne/.

Vaši ekolozi

Priloženi dokumenti:
IMG_9510.JPG (1.35 MB)
IMG_9513.JPG (1.25 MB)
IMG_9514.JPG (2.02 MB)

RADDAR

XV gimnazija, FER, udruga Mladi nadareni matematičari i Hrvatsko matematičko društvo nastavljaju s RADDAR radionicama započetim prije osam godina, a u kojima je u školskoj godini 2019./20. sudjelovalo oko 400 učenika osnovnih škola grada Zagreba. Radionice će se održavati u prostorima XV. gimnazije i Fakulteta elektrotehnike i računarstva i to počevši od 18. listopada 2021. To su matematičke radionice RADDAR i radionice programiranje u Pythonu RADDAR_prog, za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Radionice su besplatne i svi učenici koje zanima matematika i rješavanje problema programiranjem su dobrodošli.

U privitku se nalazi promotivni letak.

Priloženi dokumenti:
plakat.pdf


ODMORKO

Odmorko tijekom školske godine 2021./22.

Detalje pogledajte u priloženom PDF dokumentu.

Priloženi dokumenti:
Odmorko tijekom skolske godine.pdf


Brini o sebi - Budi dobro - Proživi COVID

PODRŠKA OBITELJI NAKON POTRESA

TražilicaUdžbenici

Uz sve udžbenike, čija se nabava financira iz državnog proračuna, naručene su pripadajuće radne blježnice i drugi obrazovni materijali, a nabavu financira GUO tj. Grad Zagreb.


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

ONLINE RADOVI

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Himna naše škole

Himna naše škole

Sesvete su naše mjesto,
Sesvete su naša škola,
Sesvete su naše župe,
Sesvete su Prigorje.
 
Poslušajte pjesmu našu,
molimo za pažnju vašu:
Sesvećani mi smo svi,
dio Zagreba smo mi.
 
Prva brojka, stih i slovo,
bilo nam je sve to novo.
Prijateljstvo, ljubav, svađa,
sve u školi to se rađa.
 
Učenika puno ima,
učenice velika briga.
Učiteljice su prave,
učitelji hladne glave.
 
 
Tu se uči, čita, zbraja,
igra, pleše, pjeva, svira.
Puna znanja kao knjiga
za sve nas je velika briga.
 
Knjige, klupe, imenici,
zadaće u bilježnici.
Hoćemo mi i sve znamo,
zlatne snove sanjamo.
 
RAP: knjige, torbe, brige, teke, sve je to za nas,
povijest, zemljopis i jezik
učimo na glas
biologija života, kemija i spoj,
matematika baš uvijek, fizika kao grom.
 
Likovna i glazbena kulture su svijeta,
tehnička je radost, tjelesna je zdrava,
vjeronauk svagdašnji, izborna i dodatna,
ali sve to skupa vrijedi za papir koji slijedi ...
 
 
 
Škola naša, škola stara,
škola znanja i saznanja.
reći ćemo mi njoj hvala,
za sve što nam je dala.
 
Prek stočetrdeset stara
Dobre ona ljude stvara.
Nije lako marljiv biti,
starije naslijediti.
 
Lijepa naša dom je moj,
Prigorje u srcu mom.
Škola nam je drugi dom,
sretni smo u srcu svom.
 
Prva ljubav, prva radost,
prijateljstvo, sretna mladost.
Nek vas ove riječi sjete
naše škole Sesvete.
 

 

Priloženi dokumenti:
himna mp3.mp3


Za Badel školu

Za Badel školu napisat ću pjesmu ovu,

da me podsjeća na sreću, na veliku sreću moju.

Sada ovog časa kada ove rime slažem,

da svoju školu volim, vjerujte ne lažem.

Kada se podsjetim na nju nešto me obuzme

moju ljubav prema njoj nitko ne može da uzme.

Ona nam je kao drugi dom,

odrali smo mi tu svi sa njom,

ona nam je naše blago

sve što je srcu drago.

U njoj smo proživjeli sve, sve svoje padove,

sve svoje pobjede i poraze i prve poljupce.

Tu su i profesori dragi, ponekad i preblagi,

oni su ti koji su se za nas mučili

i  puno nas toga u životu naučili.

Ona nam je kao drugi dom...

Bili ste uz mene kad je bilo najteže

ova pjesma prijatelji uz vas me veže

i kad se moje srce škole Sesvete sjeti

iz grla mi ova pjesma poleti.

Ona nam je kao drugi dom...

Priloženi dokumenti:
01 Za Badel skolu.wma


Anketa
Nova, moderna tehnika i tehnologija nas jepreskoči na navigaciju