2017-12-03 18:24:29

STUDENI – MJESEC DIJABETESA

Dana 14.11.2017. obilježili smo Svjetski dan dijabetesa postavljanjem edukativnih plakata na oglasnoj ploči, u zbornici i čitanjem prigodnog pisma, koje je samo za našu školu, napisala dr. Manja Prašek, internist-dijabetolog, inače osnivačica dnevne bolnice u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac s programom cjelovite poduke o životu s dijabetesom. U pismu, koje je pročitano u 1.b, 1.c i 2.a razredu, na način primjeren djeci, objasnila je što je to dijabetes ili šećerna bolest. Pred oglasnom pločom učenici škole zainteresirano su se zaustavljali i čitali jer smo skrenuli pažnju na veliku hrabrost koja krasi djecu oboljelu od dijabetesa prikazom T1D heroja i time ujedno najavili slikovnicu o dijabetesu koja se trenutno nalazi u pripremi, a koja govori o životu jedne od učenica škole.

Više pročitajte pod opširnije.

Kako je dijabetes kod djece u ogromnom porastu, postavljanjem plakata, željeni smo upoznati učenike i roditelje sa simptomima bolesti jer se u široj populaciji o dijabetesu TIP 1 zna vrlo malo, a kod liječnika se prečesto događa da bude neprepoznat jer se svrsta pod virozu. Još jednom ćemo ponoviti simptome dijabetesa TIP1: pojačana žeđ, učestalo mokrenje, nagli gubitak težine, povećani apetit, iznenadni problemi vida, voćni „miris“ iz usta, mučnina i povraćanje, umor, otežano disanje, ukočenost, česte i ponavljane infekcije. Ukoliko prepoznajete neke od simptoma uputite se liječniku jer pravovremena dijagnoza može spasiti djetetu život!

U 16 dana koliko su plakati bili izloženi u školi te ovom objavom vjerujem da smo uspjeli barem malo osvijestiti problematiku dijabetesa TIP1 kod djece. Ovim putem zahvaljujem ravnateljici, stručnom timu škole i učiteljicama koje pomažu da se naša 2 mala T1D heroja osjećaju prihvaćeno i sigurno u školi te se nadam da ćemo i idućih godina prigodno obilježiti Svjetski dan dijabetesa.

Hana-Petra Mrčela, majka djeteta oboljelog od dijabetesa TIP1


Osnovna škola Sesvete