2017-06-14 15:22:50

Povijest grada Zagreba i Sesveta-projekt 3.a razreda

U trećem razredu naš projekt je bio Povijest grada Zagreba i Sesveta. Išli smo na predstavu "Zagrebački vremeplov". Na predstavi smo naučili o Gradecu i Kaptolu, kada su oni nastali, o potoku Medvešćaku koji je tekao ispod Krvavog mosta. 

Krvavi most bio je pun krvi od sukoba Gradeca i Kaptola. Naučili smo kako je Gradec pomagao kralju Beli IV. da pobjegne od Tatara, pa je Gradec za zahvalnost od Bele IV. dobio Zlatnu bulu i postao slobodan kraljevski grad. To je bilo 1242. godine, a 1850.godine Gradec, Kaptol i Vlaška Ves su se ujedinili. 

Na Sljemenu smo također učili. Naučili smo o Crnoj kraljici i Medvedgradu i o svakakvim legendama. Svatko od nas u razredu trebao je napraviti projekt pa smo Fran, Dorian, Stela i ja napravili prezentaciju. Naravno, svatko je radio zasebno i na svoju temu. Fran je radio o hrani, Dorian je imao legende, Stela o odjeći, a ja o prošlosti Sesveta i Zagreba. Ostali su većinom radili plakate. 

Išli smo u Muzej Prigorja. Tamo smo naučili o mamutima, kako je iznutra izgledala sesvetska kuća i od čega su se radile stvari. Nakon toga smo crtali i igrali igru "pamtilica".  Jedan dan smo na likovnom crtali nešto iz Zagreba, a da je staro i jako, jako vrijedno. Većinom smo crtali građevine ili neka mjesta. Ja sam crtala kip Marije Jurić-Zagorke. Crteži su ispali predivno. Trenutačno su na panou, ali vjerojatno nakon što završi nastava više neće biti. 

2.6.2017. išli smo na izlet u grad Zagreb. Razgledavanje smo počeli od Europskog trga do Manduševca gdje se Lovro javio ispričati legendu o nastanku imena Zgareba i Manduševca. Onda smo bili kod kipa Josipa bana Jelačića pod repom.  s trga smo došli i malo razgledali Dolac. Na Dolcu smo vidjeli Šestinske kišobrane. Ušli smo u Katedralu za vrijeme mise pa smo morali biti tiho. Prošetali smo Tkalčićevom ulicom do ulice Krvavi most i došli do Svetog Juraja. Dorian je ispričao legendu o Juraju pa smo se pomoilili kod Marije Božje od Kamenitih vrata. Bili smo kod Crkve Svetog Marka, Ćirila i Metoda i Katarinine crkve. Slušali smo top u podne i vozili se Uspinjačom. To je bio kraj izleta. Vozili smo se do Odranskog ribiča i tamo pojeli ručak.

Najviše mi se svidjelo kada smo od gline izrađivali stare zagrebačke građevine i ispekli ih. To smo dobili za poklon i nosimo doma i to ću čuvati za uspomenu.

 

FOTOGRAFIJE

 

Kalea Kozarić, 3. a


Osnovna škola Sesvete