2017-05-30 11:27:21

Ekolozi – edukatori na Znanstvenom pikniku

„Znanost nije šala, ali bi mogla biti dobra zezancija“ – moto je Znanstvenog piknika, koji se proteklog vikenda (od petka do nedjelje) 6. put održao u dvorištu Jadran filma u Dubravi. Taj projekt ima cilj popularizirati i demistificirati znanost i izazvati interes šire javnosti. U suradnji sa tvrtkom Agroproteinka, kumom naše Eko-škole, i njezinom predstavnicom Antonijom Bubalo, i naša je škola imala priliku sudjelovati. Aktivno su bili uključeni učenici sedmih razreda: Sara Zebolc, Valerijan Kutlić, Patricia Martinović, Katarina Lisičak, Iva Princip, Petra Curić, Inga Žaler-Kušec, Lucija Lisica, Petar Kapec, Sara Krčalić, Mislav Kukina i Nika Celinić, kao i profesorica Marina Škledar.

Uz predavanje o pravilnom razdvajanju i recikliranju otpada, ovi su učenici zainteresiranim posjetiteljima predstavili mogućnosti uporabe plastike, i to koristeći plastične boce upotrijebljene na Pikniku. Mlađoj djeci najviše se svidjelo od plastike izrađivati vjetrenjače, jabuke ili cvjetiće. Tvrtka Agroproteinka predstavila je svoje bioplinsko postrojenje kojim se zbrinjava biootpad iz kuhinja, tržnica, ostataka iz prehrambene industrije i sl. Bakterijskom razgradnjom biootpada nastaje bioplin (metan), koji se zatim koristi za dobivanje električne i toplinske energije. Dio atmosfere sa zajedničkog štanda pogledajte na fotografijama.

Bilo je zanimljivo iskazati se na drugačiji način, učiti i družiti se, a i prošetati Piknikom. Ako ste ovaj zanimljiv događaj propustili ove godine, svakako ga posjetite sljedeće! Fotografije


Osnovna škola Sesvete