2021-05-28 07:45:51

eTwinning projekt - Hrana kao znak kulturne pripadnosti i identiteta

                                            

SAMONIKLO BILJE

 

Iako je naša ishrana uvelike ovisna o poljoprivredi, u prirodi se nalaze biljke koje rastu samoniklo, a značajan su izvor hranjivih tvari za čovjeka.

Od davnina se samoniklo jestivo bilje koristilo u prehrani ili liječenju. U pojedinim dijelovima Hrvatske i danas se prikuplja samoniklo jestivo bilje, a neke su biljke postale ikone pojedinih krajeva. Naš zadatak je bio istražiti samoniklo bilje Prigorja. Istraživali smo 4 samonikle biljke: maslačak, medvjeđi luk, koprivu i borovnicu. Na temelju naših istraživanja zaključili smo da su ove biljke  ljekovite, ali i jestive. Pronašli smo neke recepte kako biljku iskoristiti u prehrani. Rezultate naših istraživanja, prikazali smo kao poster/magazin/prezentaciju i sve  stavili u Wakelet kolekciju koju možete  pogledati na sljedećoj poveznici:  Samoniklo bilje

Dubravka Karakaš, učiteljica prirode


Osnovna škola Sesvete