Brinimo o okolišu odlažući prazne baterije u spremnik!


Autor: Administrator , 26. 10. 2016.

Dragi učenici i roditelji, sigurno znate da stare baterije i akumulatori u sebi sadrže teške metale kao što su olovo, kadmij ili živa koji, nakon upotrebe baterije i bacanja u smeće, završe u vodi i okolišu, čime se ozbiljno ugrožava priroda te zdravlje ljudi i životinja.

Iz istog razloga, starim baterijama i akumulatorima nije mjesto u komunalnom otpadu, niti u prirodi gdje, na žalost, još uvijek često završavaju. Stoga je Zakonom o zaštiti okoliša između ostalog propisano da se i stare baterije moraju odlagati odvojeno od komunalnog otpada.

ŠTO SE DOGAĐA SA ODVOJENO SKUPLJENIM, STARIM BATERIJAMA?

Danas svaka prodavaonica baterija, svaki servis automobila ima zakonsku obavezu preuzeti istrošene baterije odnosno akumulatore od potrošača, te ih predavati registriranim tvrtkama sakupljačima. Registrirani sakupljači predaju navedene baterije ovlaštenim oporabiteljima, odnosno tvrtkama koje se bave recikliranjem, ponovnim iskorištavanjem korisnih tvari iz istrošenih baterija.

U Hrvatskoj danas postoji nekoliko tvrtki koje se bave sakupljanjem starih baterija i akumulatora među kojima je i tvrtka Friš d.o.o. iz Križevaca. Osim registrirane djelatnosti sakupljanja, tvrtka FRIŠ registrirana je i za poslove oporabe akumulatora koji sadrže olovo.

RECIKLIRANJE BATERIJA

Male baterije iz domaćinstva ne mogu se oporabiti (reciklirati) u Hrvatskoj te ih je stoga potrebno izvesti u zemlje u kojima se takva djelatnost odvija.

Male baterije se ručno sortiraju na različite grupe baterija iz kojih se mogu ponovno iskoristiti neki metali, kao što su cink, željezo, mangan, kobalt, živa, srebro, olovo, kadmij, nikal i drugi korisni metali i spojevi.

Osim metala, iz baterija se iskorištava i ugljik, plastika i kiseline.

Stoga  svaku praznu bateriju iz svojih domova nemojte baciti u smeće već ju možete donijeti u školu i odložiti u spremnik u holu, a mi ćemo ih predati tvrtki Friš d.o.o.

 


DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE


Administrator / datum: 24. 10. 2016. 21:38

U petak, 21.10.2016., u holu naše škole nastupima naših učenika obilježili smo Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

O vrijednosti kruha, o tome što kruh predstavlja u životu svih nas, kako nastaje i mnoge druge osobitosti nečeg tako svakidašnjeg, a opet tako posebnog kao što je kruh, učenici su se prisjetili sa svojim učiteljicama i učiteljima. Svečanosti su prisustvovali i župnik Župe Svih svetih vlč. Mario Migles i župni vikar Župe Svetog Antuna Padovanskog, p. Davor Lukačević. Riječi blagoslova učenicima, učiteljima i roditeljima uputio je vlč. Migles koji je izrekao je zahvalnost Bogu za blaga koja nam zemlja daje, za trud žuljavih ruku ratara i seljaka koji s teškom mukom skrbe za kruh naš svagdašnji. 

    

 


Poziv za skupljanje čepova
Administrator / datum: 24. 10. 2016. 18:12

Dragi učenici i roditelji,

Zahvaljujemo svima koji su prošlih godina marljivo sakupljali plastične čepove umjesto da ih bace u smeće! Prošlogodišnje sakupljanje plastičnih čepova bilo je i humanitarno i nagradno – učenici šestih razreda nagrađeni su besplatnim ulaznicama u NP Brijuni.

I ove šk.god. ih nastavljamo sakupljati kako bi ih donirali Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Donesite ih u školu i odložite u prepoznatljiv spremnik u školskom holu.

Ekolozi